Motortyper för elektriska drivsystem på båtar

Motortyper för elektriska drivsystem på båtar

Det finns olika typer av båtmotorer och alla har sina för- och nackdelar. Motorn beror främst på din båt. En uppgradering till den senaste tekniken med en elmotor är nästan alltid möjlig. Vi berättar för dig vad du ska tänka på, ha kul med läsningen!
  • Elektriska båtmotorer
  • Utombordsmotor
  • Inombordsmotor
  • Bogpropeller
  • Podmotor
  • Saildrive
  • roterbar podmotor

Generella motortyper

Utombordsmotor och inombordsmotor är de vanligaste motortyperna. Bogpropellrar används ofta av fiskare för korta sträckor. Segelbåtar och segelyachter drivs ofta av en axelmonterad motor, saildrive eller undervattensmotor.

Montering av elmotor

Vi kan göra det enkelt för oss och säga: Följ tillverkarens instruktioner vid montering! Detta bör du absolut tänka på. Vi vill inte att du skadar din båt, den nya motorn eller i värsta fall dig själv!
Montering av elmotor

Tips och rekommendationer för en båt med elmotor

Du behöver lämplig utrustning för montering, beroende på storlek och vikt på din motor. Om du gör grova fel vid monteringen riskerar du att allvarligt skada din båt. Vårt tips: Sök en båtbyggare i god tid innan säsongen börjar, så att du snabbt kan sätta båten i vattnet på våren för att göra den första elektriska turen.

Elektrisk utombordsmotor

Utombordsmotorer är särskilt vanliga på mindre båtar och gummibåtar upp till 15 hk, men används naturligtvis också på större sportbåtar eller husbåtar. Komponenterna elmotor, drivaxel och eventuellt motorväxel är monterade i ett hölje. Drift kan ske på båtmotorn med en pinne eller ratt och fjärrgas.
Elektrisk utombordsmotor

Fördelar och nackdelar med utombordsmotor

Utombordsmotorer är lätta att montera och demontera. De är betydligt mer flexibla och kan tas bort efter färden eller för vinterförvaring. En nackdel är att utombordsmotorer oftare blir stulna. Oroa dig inte: Det finns andra sätt att säkra motorn mot stöld förutom att ta bort den!

Montering av elektrisk utombordsmotor

Hur monteras en utombordsmotor?

Montering av en utombordsmotor görs enkelt på motorfästet som finns på baksidan av båten. Montering sker med klämskruvar eller bultar. Beroende på motorns vikt är detta särskilt enkelt för motorer under 11 kW (15 hk) och kan vanligtvis utföras av en lekman.

Det beror på vikten!


Storlek och vikt varierar beroende på utombordsmotor från 2,2 kg till 470 kg. För de större modellerna rekommenderas att använda en lyftanordning som en kran på grund av den högre vikten. Du kan också anlita en tjänsteleverantör för installationen.


Vid köp av en utombordsmotor bör du definitivt se till att ha rätt axellängd! I vår artikel "I 4 steg till den perfekta elektriska drivkraften" hittar du rätt axellängd för båtmotorn.

Elektrisk inombordsmotor

En inombordsmotor består av en motor som är fast monterad i båtens skrov. Motorn driver en fast axel som är utrustad med en propeller. Driftkontrollen sker via fjärrgas och styrningen sköts av en roder som är monterad bakom propellern och styrs med ett ratt.

Monteringen är mer komplicerad än för en utombordsmotor och bör vanligtvis utföras av en expert. Båten bör också lyftas upp ur vattnet, vilket eventuellt kräver en kran. Den befintliga axelinstallationen kan vanligtvis återanvändas. Inombordsmotorn monteras fast i båtens skrov.

Elektrisk bogpropeller

En bogpropeller liknar mycket en utombordsmotor i sin uppbyggnad, men utmärker sig genom en lätt vikt. Den monteras dock på bogen och 'drar' därmed båten. Den kan styras med en pinne eller tack vare fjärrgas med hand- eller fotkontroll.
Elektrisk bogpropeller

Fördelar och nackdelar med Bugmotorer

Bogpropeller monteras på båtens förskepp och drar båten som den enda av olika motortyper. Detta ger bättre manövrerbarhet. Bogpropeller används ofta för fiske eftersom båda händerna är fria tack vare en pedalstyrning. På grund av en lägre dragkraft rekommenderas inte bogpropeller för en tyngre båt.

Intressant för fiskare med båtar med elmotor

Det finns delvis autopiloter för att följa rutter eller en GPS-spotlock där bogmotorn automatiskt håller båten på samma plats. För fiskare kan en integrerad ekolodsgivare anslutas till en ekolod. Det är också möjligt att sänka och höja motorn automatiskt med en knapptryckning.

Hur installeras en bogpropeller?

Installationen görs antingen direkt på båten eller på en monteringsplatta som är fastsatt på båten. En monteringsplatta har fördelen att du snabbt kan montera och demontera motorn. Detta är mycket användbart om du inte vill ha motorn permanent på båten. Installationen är inte komplicerad och kan enkelt utföras själv.


Vid köp av en bogpropeller bör du definitivt se till att välja rätt axellängd! I vår artikel "In 4 Schritten zum perfekten Elektroantrieb" hittar du rätt axellängd för din båt.

Elektrisk podmotor / Flänselmotor

Driften består av ett kompakt och vattentätt hölje där motorn är integrerad. Den monteras på undersidan av båten och är inte roterbar. Den styrs med fjärrgas och styrningen sköts av en roder som är monterad på båtens akter. En pod-motor styrs med hjälp av ett ratt och styrelektronik, och batteriet finns i båten.


En flänselmotor tar upp mycket lite plats i båtens interiör eftersom motorn är helt innesluten i pod-höljet och inga motor-komponenter sticker in i båtens interiör. Flänselmotorer används ofta på segelbåtar. En nackdel kan vara den eventuellt begränsade manövrerbarheten eftersom motorn inte är direkt roterbar.

Hur monteras en fläktmotor?

Monteringen bör utföras av en kvalificerad tekniker på land, båten måste lyftas upp ur vattnet först. Arbetsinsatsen är mindre än vid en Saildrive, eftersom endast några mindre hål behövs för att fästa enheten på skrovet och ett större hål för kabelgenomföringen. Befintliga hål och socklar kan oftast återanvändas. Särskilt viktigt är att hålen i skrovet tätas ordentligt.

Elektrisk Saildrive

En Saildrive liknar en podmotor, där motor-komponenterna sticker in i båten jämfört med en fläns-motor. Det finns också roterande versioner, men standarden är en fast motor som styrs med en roderanordning. Sockeln är laminat på båtskrovet och befintliga socklar kan vanligtvis återanvändas vid inköp av en elektrisk Saildrive.
Elektrisk Saildrive
Drift sker via fjärrgas. Roterbara Saildrives kan skilja sig i storleken på maximal rotationsvinkel, såväl som i den mekaniska eller elektriska styrningen. Saildrive-motorer är särskilt populära på segelbåtar. Montering är jämförbar med en podmotor.

Elektrisk undergolvmotor

Jämföra kostnaderna för kraftstationer

Din båt. Vår drivkraft.

Vi stöder båtägare när det gäller elektrisk mobilitet på vattnet. Har du ytterligare frågor om elektriska båtmotorer? Skriv till oss på mail@greenboatsolutions.de. Vi svarar så snart som möjligt!

Anvisningar

Vi använder riktvärden för alla uppgifter och beräkningar. Individuella avvikelser är naturligtvis möjliga. Varje båt har olika egenskaper och därför kan vi inte garantera informationen. Det kan hända att din båt behöver mer eller till och med mindre kraft än rekommenderat.

Korrekthet

Informationen på vår webbplats skrivs med största omsorg. Trots detta kan vi inte garantera korrektheten av informationen och kan inte ta ansvar för skador som uppstår på grund av fel i texterna.

Dina fördelar med greenboatsolutions

enkelt.
Några klick sparar dig mycket tid och stress!
snabbt.
Du får ett resultat inom 5 minuter.
jämförbara.

Du jämför nästan 600 olika elmotorer.

transparent.

Du har överblick över mer än 30 tillverkare.

contact image