Elektriska båtmotorer och testvinnare

Elektriska båtmotorer och testvinnare

Start

Motorer

De mest populära elmotorerna för båtar

Mest sålda elmotorer

Populära elektriska båtmotorer

"Vilka elektriska drivsystem finns det för min båt?" - Du hittar enkelt rätt motortyp och modell för din båt i kategorierna. Här hittar du nästan alla tillverkare och modeller som finns på marknaden för marina applikationer.


Är du osäker på vilken elektrisk båtmotor som är bäst lämpad för dig? Ring oss! Vi har ett urval av över 450 olika elektriska drivsystem från över 20 tillverkare i vår butik.

Typer av elektriska båtmotorer

Vilken typ av motor du behöver beror starkt på din båt. Motorbåtar har vanligtvis en utombordsmotor eller inombordsmotor installerad. Segelbåtar kan drivas med olika typer av motorer. Även med utombordsmotorer eller inombordsmotorer, men också med (roterande) podmotorer eller saildrives.


Mindre gummibåtar eller roddbåtar drivs ofta med en aktermotor eller med en elmotor på aktern för mer kraft. För fiskare finns det förutom aktermotorer också bogmotore, som ofta har en autopilot och en separat fjärrkontroll. Du hittar rätt kategori för varje båttyp nedan!

Effekt av elektriska båtmotorer och allmänna egenskaper

Elektriska båtmotorer finns i alla effektområden. Du hittar alla varianter från 0,2 kW upp till 144 kW (200 hk) effekt i vår butik. Beroende på krav behöver du cirka 1-2 kW effekt per ton båtvikt vid förflyttning i förskjutning, och exponentiellt mer vid glidfart. Styrningen av din elmotor är å ena sidan möjlig direkt vid motorn med hjälp av en pinne för utombordsmotorer. Å andra sidan kan de återstående motortyperna styras helt på distans med hjälp av en fjärrgasreglage och ratt eller via en speciell fjärrkontroll. Gasreglaget och displayen installeras i styrpulpeten på din båt.

Skillnader mellan elektriska båtmotorer - Vad ska jag tänka på?

Beroende på båt och användning är urvalskriterierna olika. En av de viktigaste kriterierna för oss är ljudnivån. Det finns elmotorer med växellåda som genererar en högfrekvent surrande ljud. Dessa är betydligt tystare än förbränningsmotorer, men fortfarande relativt högljudda.


Och det finns ljudlösa elektriska utombordsmotorer, där det inte hörs någonting alls. Vi anser att lugnet och avkopplingen på din båt inte ska störas av någonting. Vi rekommenderar därför tydligt en ljudlös modell utan växellåda. Informationen finns också på de enskilda produkterna eller kan filtreras efter.

E-drivetrain for leisure vs. commercial use

There are differences in the use of electric drivetrains for leisure and commercial purposes. For leisure applications, the models from Torqeedo, ePropulsion and Aquamot have the best conditions with an unbeatable price-performance ratio.


If you use your boat as a rental or for commercial purposes in the industry, or if the demands on driving time per year are very high, we recommend specially designed motors from the premium segment. The motors from edyn, Kräutler, E-Tech or the Professional Line from Aquamot are ideal for this purpose.

E-båtmotorer - Vilka tillverkare finns det?

För de flesta båtägare är Torqeedo med den lysande orangea logotypen ett känt varumärke. Torqeedo kommer från Starnberger See i Tyskland. Torqeedo är marknadsledande inom området för elektriska båtanordningar och har redan levererat över 100 000 elmotorer över hela världen.


Absolut populär inom området för aktermotorer för fiskare och mindre motorbåtar är Minn Kota från USA. Motorerna ligger i det lägre effektområdet och är till och med billigare jämfört med förbränningsmotorer i det här området och har länge ersatt förbränningsmotorn.


ePropulsion är en framväxande tillverkare av elektriska båtmotorer och överraskade tidigare med ett mycket starkt pris-prestandaförhållande. Även de senaste batterierna för e-drivsystem från ePropulsion har varit en positiv överraskning i den maritima branschen.


Dessutom finns det mycket kända tillverkare som företagen Kräutler, Aquamot, E-Tech eller RiPower. Tillverkarna är kända för hög kvalitet och har producerat e-drivsystem för båtar och fartyg i en liten evighet. Vi rekommenderar särskilt dessa tillverkare för större båtar.

Fördelar och nackdelar med elektriska båtmotorer

Å ena sidan har elektriska båtmotorer fördelarna med en vanlig elmotor. Samma sak gäller vid jämförelse mellan förbränningsmotorer och elbilar. E-motorer är tysta, rena och mycket effektiva. Dessutom har motorerna en betydligt bättre hantering, manövrerbarhet och mer skjuts vid lägre varvtal. E-båtmotorer är också billigare att underhålla, säkrare än förbränningsmotorer och dessutom miljövänliga.


Det finns några fördomar om elektriska drivsystem. Ett ämne är räckvidden och kapaciteten hos batterierna. Vanligtvis är räckvidden till och med större och inget problem. I 95% av fallen kan en förbränningsmotor enkelt ersättas med en E-motor. Det enda undantaget är planande båtar, där man måste titta närmare på om en E-motor redan är realistisk.


Anskaffningskostnaderna för E-båtmotorer är vanligtvis högre. Det stämmer. Men det finns inga underhållskostnader och driftkostnaderna är betydligt billigare tack vare den billiga elen. Normalt sett löns sig en komplett drivlina efter 3 år i drift. Dessutom har batterierna en dålig miljöbilaga. Batterier är ofta inte sämre för miljön än ett par jeans eller ett kilo nötkött och är knappt ett problem när det gäller miljöbilagan.


En annan punkt är laddningstiden och vikten av batterierna ombord. Laddningstiden är vanligtvis mellan 6 och 10 timmar, vilket är den vanliga liggande tiden för båtar i hamnen eller marinan. Vikten spelar också maximalt roll för planande båtar. Batterierna ersätter tanken och tar därför knappt mer plats, de väger högst några kilo mer.

Installation av en elektrisk båtmotor

Båtmotorer upp till 15 kW används främst på mindre båtar och gummibåtar, liksom på sport- eller husbåtar. Vid utombordsmotorer monteras komponenterna elmotor, drivaxel och eventuellt växellåda i ett hölje.


Montering av en utombordsmotor eller aktermotor görs enkelt på motorfästet, som finns på baksidan av båten. Fästningen görs med klämskruvar eller bultar. Beroende på motorns vikt är detta särskilt enkelt för motorer under 11 kW (15 hk) och kan vanligtvis utföras av en lekman. Samma gäller för bogpropellrar.


De andra motortyperna: inombordsmotor, (roterande) podmotor, segeldrift eller hybridmotor bör installeras av en specialist, liknande som med större förbränningsmotorer. Det enda som är komplext är att anpassa motorn perfekt till båten. Anslutningen av elmotor, batteri och laddare är ganska enkel. Installation över 48 V måste dock utföras av en certifierad elektriker.


Kontakta oss gärna för personlig rådgivning - vi ser fram emot att höra från dig!

Dina fördelar med greenboatsolutions

enkelt.
Några klick sparar dig mycket tid och stress!
snabbt.
Du får ett resultat inom 5 minuter.
jämförbara.

Du jämför nästan 600 olika elmotorer.

transparent.

Du har överblick över mer än 30 tillverkare.

contact image