Vilken elmotor för båten?
Det finns olika motortyper för båtar och alla har för- och nackdelar. Motorn beror huvudsakligen på din båt. En uppgradering till den senaste tekniken av en e-motor är nästan alltid möjlig. Vi berättar för dig vad du bör tänka på, ha så kul när du läser!
-
Utombordsmotor
-
Elbåtmotorer
-
Inombordsmotor
-
Podmotor
-
-
Bugmotor
-
Rotating pod motor
Motortyper på båtar generellt
Utombordsmotorer och inombordsmotorer är de mest använda motortyperna. Bogmotorer används ofta av fiskare för korta sträckor. Segelbåtar och segelyachter drivs å sin sida ofta av en flänsmotor, Saildrive eller undervattensmotor.
Montering av elmotor
Vi skulle kunna göra det enkelt för oss och säga: Vänligen följ tillverkarens anvisningar vid monteringen! Detta bör du absolut beakta. Vi vill inte att du skadar din båt, den nya motorn eller i värsta fall dig själv!
Tips och rekommendationer för en båt med elmotor
Du behöver lämplig utrustning för monteringen, beroende på storlek och vikt av din motor. Om du gör grova misstag vid monteringen riskerar du att skada din båt allvarligt. Vårt tips: Sök en båtbyggare i god tid före säsongens början så att du kan få båten snabbt i vattnet redan på våren för att göra den första elektriska turen.
Elektrisk utombordsmotor
Utombordsmotorer är framför allt vanliga på mindre båtar och gummibåtar upp till 15 hk, men används naturligtvis också på större sportbåtar eller husbåtar. Komponenterna elektrisk motor, drivaxel och eventuellt växellåda är installerade i ett hölje. Betjäningen kan ske på båtmotorn via en spak eller ratt och fjärrgas.
För- och nackdelar med utombordsmotorer
Utombordsmotorer är lätta att (de-)montera. De är betydligt mer flexibla och kan tas bort efter körning eller för vintern. Nackdelen är att utombordsmotorer oftare blir stulna. Oroa dig inte: Det finns andra sätt att skydda motorn mot stöld förutom att ta bort den!
Montering av elektrisk utombordsmotor
Hur monteras en utombordsmotor?
Monteringen av en utombordsmotor sker enkelt på motorbrädan, som finns på båtens akter. Fästningen sker med hjälp av klämmskruvar eller bultar. Beroende på motorns vikt är detta särskilt enkelt för motorer under 11 kW (15 hk) och kan i regel utföras av en lekman.
Det beror på vikten!
Storlek och vikt varierar beroende på utombordsmotorn från 2,2 kg till 470 kg. För de större modellerna rekommenderas det att använda lyftutrustning som till exempel en kran på grund av den högre vikten. Du kan också anlita en tjänsteleverantör för installationen.
Vid inköp av en utombordsmotor bör du alltid vara uppmärksam på rätt axellängd!
Elektrisk inombordsmotor
En axelinstallation består av en motor som är fast installerad i båtens skrov. Motorn driver en styv axel som en propeller är fäst vid. Betjäningen sker via fjärrgas och styrningen övergår till ett roder som är placerat bakom propellern och styrs med ett ratt.
Monteringen är mer komplicerad än för en utombordsmotor och bör vanligtvis utföras av en expert. Båten bör också lyftas ur vattnet, vilket eventuellt kräver en kran. Den befintliga axelinstallationen kan vanligtvis återanvändas. Inombordsmotorn monteras fast i båtens skrov.
Elektrisk bogmotor
En bogmotor liknar i uppbyggnad mycket starkt en utombordsmotor, men kännetecknas av en låg vikt. Den monteras dock i fören och "drar" därmed snarare båten. Betjäningen kan ske med hjälp av en pinne eller tack vare fjärrgas med hand- eller fotbetjäning.
För- och nackdelar med bogpropellrar
Bogpropellrar installeras i bogen på båten och drar båten som den enda av de olika motortyperna. Detta ger en bättre manövrerbarhet. Bogpropellrar används ofta för fiske, eftersom båda händerna är fria tack vare en pedalstyrning. På grund av en lägre dragkraft rekommenderas bogpropellrar inte för en tyngre båt.
Intressant för fiskare med en båt med elektrisk drift
Det finns delvis autopiloter för att följa rutter eller en GPS-spotlock, där bogmotorn automatiskt håller båten på samma plats. För fiskare kan en integrerad ekolodssändare kopplas till ett ekolod. Det är också möjligt att automatiskt sänka och höja motorn med en knapptryckning.
Hur installeras en bogpropeller?
Monteringen sker direkt på båten eller på en monteringsplatta som är fastsatt på båten. En monteringsplatta har den fördelen att du snabbt kan montera och demontera motorn. Om du inte vill ha motorn permanent på båten är detta mycket praktiskt. Monteringen är inte komplicerad och kan enkelt göras själv.
Vid inköp av en bogpropeller bör du alltid vara uppmärksam på rätt skaftlängd! I vår artikel hittar du den passande {%ckz2i50q400153q67oim13n4h___skaftlängden för din bogpropeller%}.
Elektrisk podmotor / flänsmotor
Drivsystemet består av ett kompakt och vattentätt hölje där motorn är integrerad. Den fästs på båtens undersida och är inte vridbar. Betjäningen sker via fjärrgas och styrningen sköts av ett roder som är monterat på båtens akter. En podmotor styrs med ratt och styrningselektronik, samt batteri finns ombord.
En flänsmotor tar endast mycket lite plats i båtens inre, eftersom motorn är helt inrymd i podhöljet och inga motorkomponenter sträcker sig in i båtens inre. Flänsmotorer träffar du ofta på segelbåtar. En nackdel kan vara den eventuellt begränsade manövrerbarheten, eftersom motorn inte är direkt vridbar.
Hur monteras en flänsmotor?
Monteringen bör utföras av en fackman på land, innan båten lyfts ur vattnet. Arbetet är mindre omfattande än vid en Saildrive, eftersom endast några mindre hål för fästning vid skrovet och ett större för ledningsgenomföring behövs. Befintliga hål och socklar kan oftast återanvändas. Särskilt viktigt är den goda tätningen av hålen i skrovet.
Elektrisk Saildrive
En Saildrive är liknande en podmotor, motorens komponenter sträcker sig in i båten jämfört med flänsmotorn. Det finns också roterande versioner, men standarden är en fast motor som styrs med en roderanordning. Basen är laminerad på båtens skrov och befintliga baser kan oftast återanvändas vid anskaffning av en elektrisk Saildrive.
Betjäningen sker via fjärrgas. Rotationsbara Saildrives kan skilja sig både i storlek på det maximala vridvinkeln och i den mekaniska eller elektriska styrningen. Saildrive-motorer är särskilt populära på segelbåtar. Monteringen är jämförbar med en podmotor.
Elektrisk undervattensmotor
En underflormotor (rörmotor) består också av ett vattentätt hölje med en integrerad motor. Motorn hänger på det roterbara Henegattrohr och går genom båtens skrov. Konstruktionen liknar en flänsmotor, men podden är roterbar och manövrerbarheten är därmed bättre. Vid installation finns det inga skillnader jämfört med segeldrivningar.
Som ni ser kan ni också köra snabbare med en elmotor än vad polisen tillåter. För längre båtturer rekommenderas dock en måttlig hastighet. Dessutom gäller naturligtvis också hastighetsbestämmelserna på vattnen, som vi självklart rekommenderar att följa.
Din båt. Vår drivkraft.
Vi stödjer båtägare i frågor om e-mobilitet på vattnet. Har du fler frågor om elektriska båtmotorer? Skriv ett e-postmeddelande till mail@greenboatsolutions.de Vi svarar så snabbt som möjligt!
Observera: Vi använder riktvärden för alla uppgifter och beräkningar. Individuella avvikelser är naturligtvis möjliga. Varje båt har olika egenskaper och därför kan vi inte garantera uppgifterna. Det kan hända att din båt behöver mer eller till och med mindre effekt än rekommenderat.
Dina fördelar med elmotor-bat.se
De jämför nästan 600 olika E-motorer.
Du har mer än 30 tillverkare i översikt.